مدیریت ساختمان از دید مصرف انرژی، بدون شناخت و تحلیل عملکرد حرارتی اجزای مختلف ساختمان میسر نیست و یا دست کم به نتایج قابل قبولی بدست نمی آید. عملکرد حرارتی ساختمان در اوقات مختلف سال، به شکل بنا (معماری)، مشخصات فنی مصالح، روش مورد استفاده برای ساخت، شرایط اقلیمی کلان و خرد محل قرارگیری ساختمان و همچنین نحوه استفاده از آن بستگی دارد. علاوه بر موارد فوق، نحوه تولید و توزیع گرمایش یا سرمایش و آب گرم مصرفی مورد نیاز، روش تهیه و تعویض هوا و همچنین بازیافت احتمالی بخشی از انرژی نیز نقشی تعیین کننده در وضعیت مصرف انرژی در ساختمان دارند.
برای این منظور باید منابع مختلف کسب و دفع انرژی در آن، شناسایی و ارزیابی شوند. برای این منظور، اقداماتی برای ممیزی انرژی ساختمان ها در نظر گرفته می شود. با انجام ممیزی انرژی و بر پایه آگاهی از جریان های متفاوت کسب و دفع حرارت ساختمان در اوقات گرم و سرد، می توان نسبت به بهبود وضعیت مصرف انرژی ساختمان اقدام نمود. هر چه مصرف انرژی بیشتر، مقدار شارژ محاسبه شده در نرم افزار مدیریت ساختمان نیز بیشتر خواهد شد.
مدیریت انرژی را می توان به این ترتیب تعریف نمود: استفاده حساب شده و ثمربخش از انرژی به منظور به حداکثر رساندن بهره وری اقتصادی، با به حداقل رساندن هزینه ها و افزایش قدرت رقابت.
این تعریف گسترده وابستگی به پارامترهای متعددی را روشن می سازد. به این ترتیب، برای مدیریت صحیح انرژی، لازم است عواملی نظیر تولید، حمل و اجرای محصولات مورد استفاده در بهینه سازی مصرف انرژی و همچنین اقدامات و هزینه های دوره بهره برداری ساختمان مد نظر قرار گیرد. علاوه بر موارد فوق، باید عوامل دیگری نیز، مانند اقدامات و هزینه های مربوط به تخریب و بازیافت مصالح در نظر گرفته شود. این موارد در بخش هزینه های نرم افزار ساختمان قابل لحاظ کردن می باشد. به همین سبب، برای نمونه در مورد یک ساختمان، به منظور اطمینان از بررسی و بهینه سازی تمامی اجزای حایز اهمیت در مصرف انرژی و به بیان دیگر آگاهی از تمامی فرصت های مدیریت انرژی، نگرشی دقیق و کل نگر به ساختمان مورد مطالعه ضرورت دارد.
اهداف مدیریت انرژی، در مقایسه با یک پروژه ممیزی انرژی، جامع تر است. برخی از اهداف یک برنامه مدیریت انرژی، که در نهایت منجر به افزایش سود و کاهش هزینه خواهند شد، به قرار زیر می باشند:
– بهبود کارایی انرژی و کاهش مصرف انرژی
– گسترش و حفظ راهبردهای مؤثر نظارت، گزارش و مدیریت برای مصرف عاقلانه انرژی
– پژوهش و یافتن راه حل های نو و مناسب تر برای افزایش سود سرمایه گذاری در بخش انرژی
– حساس سازی و افزایش انگیزه و مسئولیت پذیری تمامی دست اندرکاران در زمینه مدیریت انرژی
– کاهش آثار نامطلوب دوران بروز محدودیت یا وقفه در تأمین انرژی مورد نیاز
مدیریت انرژی یک ساختمان را می توان مجموعه جامعی از اقدامات در نظر گرفت که ممیزی انرژی یکی از زیر مجموعه های آن است. به بیان دقیقتر، به طور معمول، اولین گام در انجام یک برنامه مدیریت انرژی در ساختمان، ممیزی انرژی است. زیرا با انجام ممیزی انرژی، شناخت لازم از نحوه مصرف انرژی در ساختمان و فرصت های بهینه سازی آن حاصل می شود و بر پایه، طرح ریزی برنامههای مدیریت انرژی ساختمان ممکن می گردد.
درباره این سایت